8 de maig 2011

Molins apel·la el sexe per aconseguir vots

El cartell de SI a Berga
Ho fa de forma inconscient (o potser forma part d'una estratègia), però el candidat berguedà de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Salvador Molins, parla de sexe per aconseguir que el seu partit sigui una força a tenir en compte a les eleccions municipals. I si ens fixem bé en el seu cartell, ho fa de forma descarada, Berga, aixeca't!. La frase i el disseny evoquen tota una colla de conceptes que van de perles per analitzar quines parts del nostre cervell desperta el missatge. Una altra vegada hem de recórrer a les teories del lingüista nord-americà George Lakoff. Aquest autor enterra, per fi, d'una vegada per totes el màrqueting polític -tant de moda a la dècada dels noranta, sobretot entre partits d'esquerres i per aquest motiu van donar un tomb cap a les idees neoliberals-. Lakoff indica que el nostre cervell funciona pel que anomena metàfores. D'aquesta manera, per exemple, ell diu que el dia dels atemptats de l'11S a la seva ment les torres significaven unes persones, i li va afectar molt perquè el seu cervell va interpretar els atemptats com si una bala travessés el cap d'un home. Ell apunta, però, que hi ha  unes metàfores que estan de forma activa o passiva a dins nostre, la del pare estricte (que s'associa amb l'electorat de dretes als EUA) o el de la família protectora (l'electorat d'esquerres). Val a dir que els candidats a Catalunya apel·len la família protectora siguin del partit que siguin.
L'eslògan de SI és interessant perquè apel·la totalment el pare estricte. Sé que la frase no ha estat ideada per Molins i que és un lema que circula entre la formació Catalunya Acció que en realitat diu, Pàtria, aixeca't!, però igualment aquest eslògan forma part del model de pare estricte. La frase és imperativa i fins i tot hi ha una exclamació final per exaltar la seva exigència.  Unes paraules que estan acompanyades totalment per l'expressió de la cara que Molins mostra a la fotografia. Per cert, es tracta sense cap mena de dubte de la millor fotografia d'un candidat a Berga i està carregada de missatge. Fixeu-vos amb la seva mirada i el seu rostre totalment seriós, però no seriós d'avorrit, sinó que transmet cert despotisme. És un missatge diferent a la resta. Es contraposa als eslògans de CiU i PSC, que evoquen la família protectora tot i que d'una forma molt menys original i amb frases buides que per a la persones no tenen sentit. Tot i això, dubto de l'efectivitat de l'aixeca't. I és que, com ja s'ha comentat en aquest espai, hi ha moltes variables que influeixen a la decisió de l'elector. A més, dubto que aquests alçades de la història els ciutadans necessitin exigències com la que proposa SI.
Ara sí, el sexe
Sé que ho estàveu esperant. Quina misteriosa metàfora hi deu haver en el nostre cervell perquè estigui tan convençut d'això? La frase de SI potser parla d'una Berga enfonsada, condemnada a un ostracisme injust. Ja sigui per la crisi o per la història, sobre això no se'n parla. I que es requereix una agitació ciutadana per recuperar el temps perdut mentre la ciutat romania sense esperances. Però quants cops es fa broma amb la paraula Berga? Quantes vegades hem vist llatinoamericans rient quan senten a parlar d'una ciutat que es diu Berga? Tots sabem què significa la paraula verga en països llatinoamericans. Imagino que els faria molta gràcia llegir la frase Berga, aixeca't. La referència fàl·lica d'aquest missatge és clar (encara que sigui sense voler) i és possible que en l'inconscient dels electors que han vist el cartell de SI s'hagi despertat aquesta idea. Per aquets motiu no és un missatge efectiu. Si s'ha d'aixecar, és molt millor jugar a l'art de la seducció. Escridassant-la... no s'aixecarà mai.