9 de maig 2011

Les antigues colònies tèxtils decidiran qui governa a Puig-reig els propers anys?

Antiga colònia de Cal Vidal
El Triangle de les Bermudes dels pronòstics és Puig-reig. Totes les previsions no tenen res a veure amb els resultats finals. Qui hagués dit fa quatre que l'exsocialista Saturnino Domínguez esdevindria el candidat més votat amb una formació que era la marca blanca d'ICV, la candidatura Independents per Puig-reig - Entesa pel Progrés Municipal (IP-EPM)? De fet, és insòlit que els ecosocialistes tinguin uns bons resultats en algun municipi del Berguedà. Per aquest motiu, si algú vaticina uns resultats surrealistes, me'ls puc arribar a creure. I és que les coses que passen a Puig-reig són surrealistes. La configuració política actual (cinc regidors d'IP-EPM, quatre de CiU, i un pel PSC i un altre d'ERC) es deu sobretot a dos factors: a la més que polèmica moció de censura de l'any 2005 i a la salvadora Hines. Per fer una mica de memòria. El 2005, l'ERC de Josep Maria Boatella (que governava amb el PSC) va passar a l'oposició per la moció de censura presentada pels socialistes (després d'haver trencat el pacte de govern) amb el suport de CiU. Actuació que li va valer a Saturnindo Domínguez l'expulsió del partit. Per altra banda, el 2006 la promotora amb ramificacions a nivell mundial Hines va comprar l'antiga colònia Vidal per desenvolupar un macroprojecte que havia de salvar el nucli de l'ostracisme. Molts comparaven aquest moment amb el de la mateixa creació de la colònia. Ara, IP-EPM i CiU governen conjuntament
Estem en plena crisi i han passat els anys, però Hines encara no hi ha desenvolupat res de res. Pel camí, l'ajuntament i la promotora s'han trobat entrebancs. Un dels que ha provocat més maldecaps el van esquivar fa unes setmanes amb l'aprovació d'un nou pla d'ordenament urbanístic i la modificació dels acords entre les diferents parts interessades. Però l'obstacle més important és la crisi. Hines ha anunciat que com a mínim fins el 2012 no hi farà cap inversió, tot i que des de l'ajuntament diuen que s'ha d'elaborar un full de ruta que marqui els temps a seguir. Els vots es mouen per sensacions i per la visió que tenim de les coses. És difícil de comprovar si a Puig-reig persisteix la il·lusió que es va injectar amb l'anunci del projecte a Cal Vidal o s'ha desinflat. Caldrà veure si encara hi haurà un eco de la polèmica moció, tot i que ho dubto. És un episodi tancat. Les antigues colònies tèxtils van ser el motor econòmic de la Catalunya central a l'era industrial. Allò forma part de la història, però la influència que exerceixen a Puig-reig és indubtable. I el que diguin les colònies tindrà les seves conseqüències a les urnes.
Res de nou a la campanya
És molt curiós l'espot que CiU de Puig-reig ha penjat a la xarxa. Una de les frases que es repeteix és "hem complert". Paraules que sonen a l'uníson des de la boca de les diferents persones que integren la candidatura convergent. Es parla de que s'han arreglat camins, que s'ha conservat el patrimoni històric (i apareix l'església de la colònia Pons), de millora d'equipaments, que es fa més festa amb menys despesa... I Cal Vidal? Tenen la sensació d'haver complert a allà? No entenc com en un espot de campanya no aparegui res d'aquesta antiga colònia.  A més, es pengen la medalla quan s'ha governat conjuntament amb IP-EPM. Antoni Clement diu que el seu equip ha fet coses, però no parla del projecte de futur. Ja ens podem imaginar quin és. Ho insinua al principi: "estem al costat de les persones...", però tampoc s'oblida (només faltaria) "...i de les empreses". Una paraula que contrasta molt amb la de la candidata del PSC, Laura Parramona, que parla de "comerç". La conservació del patrimoni és gairebé l'únic aspecte de futur clar que s'esmenta. Tot i que a Puig-reig -com que hi ha tant de patrimoni fantasma que s'ha de ressuscitar-, s'ha demostrat que poden haver moltes maneres de recuperar-lo. La fórmula que proposa ell és la millor? El vídeo està ben elaborat i, a part d'Antoni Clement, destaca la regidora Isabel Corominas. Pot ser un bon cap de cartell en el futur? Hi ha alguns aspectes que semblen banals, però amb els quals la gent s'hi fixa i d'alguna manera o altra poden influir en el vot. Parlo dels símbols -i tot és simbòlic-. Corominas surt estupenda en l'espot. Fixem-nos en les peces de roba escollides per aparèixer a l'espot. És la imatge viva de la noia convergent moderna. Hi una imatge brutal, quan apareix al costat del riu. Amb ulleres de sol al cap, americana beix, camisa blanca per sota el texà i aquesta sensació d'estar controlant la situació. Les arracades potser seria l'únic complement que desentona.
El lema de Satur escollit pel cartell no deixa de ser curiós. L'eslògan és "un alcalde, un amic". Juga a la proximitat. Amb el seu caràcter també ho fa, tot i que és una persona intel·ligent i mai se sap si ell és realment així, ho està jugant a ser polític. El que deixa fora de joc el missatge és la fotografia. Una de les pitjors que he vist. I és que el rostre és de fer pocs amics. Té un repte important: revalidar la seva candidatura com la més votada. És una tasca difícil, però d'altres situacions polítiques més complicades se n'ha sortit. 
Domínguez i Parramona/Foto:bergactual.cat
Laura Parramona (PSC) sí deixa clar quin és l'objectiu: el futur.  A més, dóna la fórmula per aconseguir-lo. Parla de Persones + Treball + Comerç. Caldrà veure com juga aquesta batalla i si aconsegueix posar-se les colònies a la butxaca. Fa quatre anys era una completa desconeguda. En tot aquest mandat s'ha reivindicat com una persona activa amb ganes de conèixer el poble i ha demostrat que té ganes de continuar fent política. La transformació de la seva imatge, a nivell simbòlic (i qui sap si el canvi de color de cabell també), la podrien convertir en la sorpresa d'aquesta contesa electoral.
ERC a Puig-reig està desfeta. No van ser menors les dificultats per poder fer una llista. Es presenta Antoni Pérez. Però en el mandat que toca a la fi, Josep Clotet va abandonar la cadira de regidor i Josep Badia l'ha ocupat fins ara. Clotet va al·legar la crispació que es vivia a les sessions del ple de l'ajuntament com a causant de la seva marxa. Els republicans arriben sense gaire cara i ulls a les urnes. El seu cartell, en què no es destaca al cap de llista sinó que apareix tot el grup, intenta persuadir l'elector de que alguna cosa ha canviat a ERC. "Canvi de marxa", diuen, però la veritat és que encara s'han de recuperar de la crisi que pateix el partit.
I el candidat el PP? Algú el coneix? Sembla ser que va viure una temporada a Puig-reig, però viu desconnectat de la realitat del municipi a la zona metropolitana de Barcelona. Una llista fantasma, vaja. Però resulta esperpèntic que els populars no hagin aconseguit fer una llista a aquest municipi, un dels més importants de la comarca. A més, en el passat havien tingut representació.
Les curioses polèmiques de Puig-reig estan servides.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Un anàlisi brutal, jo també votaré a la Laura pel canvi de color del cabell. ;)

Senyor Confidencial ha dit...

Si votes la Laura segur que el canvi de color de cabell no serà el principal motiu. Però si la sensació és que ella és més activa, s'ha guanyat una imatge de noia seriosa, de persona d'estar capacitada d'estar en la vida política... No ha ajudat aquest factor? Segur que per la configuració de la seva imatge final hi ha hagut altres aspectes més determinants, com les seves intervencions a l'ajuntament. Però, per què un dia ella es va canviar el color de cabell? Aquest nou color no potenica aquesta imatge que dic, en comptes del groc Piolin d'abans? Tot és simbòlic, tot és llenguatge, i aquest aspecte que sembla banal també és un fet comunicatiu que transmet alguna cosa als electors i put ajudar en el joc de la persuació.

Anònim ha dit...

El mes esperpentic no es el candidat i la candidatura del PP, que també.

El mes esperpèntic es una llei electoral que per un costat obliga a jugar a la paritat a les llistes.

Per un altra banda permet que es presenti una llista completa de desconeguts, de gent forania d'un municipì, sense cap relació ni naixement ni primera ni segona residencia, ni treball, ni res de res. Mentres per altra banda no permet votar a molta gent ! estrangera si !, pero que viu i paga els seus impostos a Puig-reig.