4 de maig 2011

L'empresariat és present als comicis via PP

Josep Agüera i Josep Antoni López/Foto: dbergueda.cat
Part del gran empresariat berguedà (i utilitzo l'adjectiu "gran" en referència als més importants i en cap cas vull donar la idea de que a Berga hi ha grans empresaris) han trobat sota les sigles del PP una fórmula per tenir presència en les properes eleccions municipals. El número dos de la llista dels populars, Josep Agüera, havia presidit el Rotary Club Berguedà que, per molt que ho neguin, és una entitat en què majoritàriament hi ha l'elit de la comarca. Què poden aportar a Berga? Doncs poca cosa tenint en compte que les grans iniciatives empresarials a la ciutat sempre han quedat en no res.
Utilitzo la paraula elit o grans empresaris. Però que quedi clar que a la ciutat en realitat no existeix una burgesia berguedana. Existeix el que molts ciutadans anomenen la  gent de sempre: persones que els agrada envoltar-se del petit i esquifit poder local, i berguedans que els encanta veure el seu nom entre els organitzadors de grans esdeveniments i projectes. Sentir-se protagonistes i assaborir el minut de glòria. Al Berguedà hi ha empresaris que tenen negocis mitjans. En cap cas a Berga hi ha grans empreses com podem veure en altres comarques. És a dir, que si féssim una radiografia de l'empresariat català, els berguedans serien els pobres.
Havent definit com són els empresaris d'aquí, continuo. El PP sempre ha tingut bona sintonia amb aquest sector. Enguany, però, amb un cap de llista renovat -en Josep Antoni López- i que forma part del mini organigrama del PP català, els contactes s'han intensificat. Hi ha més converses amb els membres de la branca berguedana del Rotary i membres de l'Agrupació de Comerciants i Empresaris del Berguedà (ACEB). El PP quedarà lluny de guanyar les eleccions. Obtindran poca representació. Com a màxim, i amb molta sort, sortirà Josep Agüera. A més, el PP ve d'uns quatre anys difícils. Els empresaris estan més atents al que faci CiU que no pas els populars, però està clar que també és una formació amb la qual podran moure fitxa i influir.
Empresaris poc emprenedors
En temps de crisi culpem els polítics de la pèrdua de feina i de la manca d'idees per crear-ne. Però els empresaris també tenen part de culpa. El Berguedà ha patit especialment la crisi. S'han tancat bona part  de les empreses grans que hi havia. Centenars de persones s'han quedat en els darrers anys sense un lloc de treball. I la solució dels empresaris quina ha estat? Cap.
El PP representarà part d'aquest empresariat i com a mínim traurà un regidor, xifra que normalment obté en aquests comicis. Josep Saña i les seves delirants i pintoresques actuacions de fa quatre anys van deixar la imatge del PP de Berga sota mínims. Amb López s'intenta donar un cop de timó.
És interessant també veure com López s'ha esforçat per integrar a la llista popular algunes cares noves que poden atraure vots. La sensació en aquests moments és que el PP obtindrà un percentatge de paperetes més gran que fa quatre anys. Amb Josep Agüera i la seva imatge de personatge dinàmic, tracte sociable i analista de l'actualitat sense embuts, s'intentarà aconseguir el segon regidor. Tot un repte. A part, mai havíem associat Marc Pujols en cap àmbit de la política i ara hi entra per la porta del PP. Tot una atreviment tenint en compte que estem parlant de Berga.