26 d’abr. 2011

La política acaba amb les ideologies i impulsa la moda del canvi de jaqueta

L'alcaldessa de Capolat mostrant un quadre/Foto: El Punt
L'alcaldessa de Capolat, Carme Boixader, era d'ERC. Després es va fer seguidora de Reagrupament i ara -sense abandonar el partit de Joan Carretero- anuncia que es presentarà per CiU. I tot això en poc temps. Em faria por veure l'armari on guarda la roba. Deu estar ple de jaquetes que es va canviant cada dia depenent de qui hagi d'anar a veure. Però el fet de tenir tantes jaquetes de diferent índole demostra que no té un estil propi i que l'afany de continuar en el poder és el principal projecte que té per a Capolat.
CiU l'ha fitxat perquè sembla que en aquestes dues legislatures Boixader s'hagi guanyat el títol de la millor opció política per a Capolat. Vaja, que en aquests vuit anys alguna actuació ha fet en aquest plàcid municipi en què el cens de senglars deu multiplicar per cinc el d'humans. Les ideologies han mort. M'és ben igual si els polítics s'enfaden si llegeixen aquestes afirmacions. Quan Boixader parla de defensar Catalunya segur que sent realment el catalanisme.  Però jo associo les ideologies amb la raó: analitzar com està configurat el món amb unes bases conceptuals per proposar un canvi del sistema o conservar-lo. La política ja ha abandonat aquesta opció. El que funciona ara és el populisme barat. I actituds com la de Boixader vénen a reafirmar el que dic.
La que més partits ha recorregut
Perdoneu. No ho volia fer. Volia evitar-ho a tota costa. No volia esmentar una altra vegada el seu nom en un nou article. Però no ho he pogut evitar. He de tornar a parlar de Carme Prada. Ella reflexa millor que ningú els canvis de jaquetes. Bé, el fenomen Prada no és populisme. Més aviat diria que ella és víctima d'un populisme estrafolari. Ara es presenta per Plataforma per Catalunya (el partit xenòfob de Josep Anglada) perquè considera que hi ha massa persones procedents del Magreb vivint a Berga -per extensió a Catalunya- i que han de ser expulsats perquè estan "enfonsant" la nostra cultura. Però el recorregut de Prada és espectacular. El seu currículum polític ocupa pàgines i pàgines. És la segona vegada que ella és cap de llista a Berga. Però si considerem que Prada i Bernat són la mateixa marca política, observarem que s'ha presentat per Alianza Popular, Estat Català, el Partit Republicà Català i el Partit per la Independència. Un ventall ampli, incoherent i poc seriós de l'espectre polític. Intentaré que Carme Prada surti el menys possible a partir d'ara en aquest bloc. Però suposo que coincidireu amb mi que ella dóna molt joc en un espai d'Internet com aquest.
Però no és l'únic canvi de jaquetes que veiem en aquesta precampanya. Lluís Cadena torna a presentar-se per CiU a Vallcebre. Amb anterioritat ja havia estat batlle convergent en aquest municipi de l'alt Berguedà, però en la darrera contesa electoral va ser el candidat del PP. Ara torna al seu partit d'inici. Bé, de fet és la formació on sempre s'ha sentit més còmode.
Moviments estranys que els electors no entenen i que aporten més desprestigi a la política.