17 de maig 2011

El debat de Gironella i el bagul dels records

Dos temes han centrat la discussió dels tres candidats de Gironella: la situació financera (amb contínues referències al precari estat en què estaven les arques municipals quan va marxar Bertran el 2003) i el projecte de l'escola del municipi, una qüestió que no veu la llum al final del túnel. Dos assumptes que han marcat, no només el debat, sinó la discussió política a la perla del Llobregat en la darrera dècada. El moment de més tensió ha estat quan el candidat de CiU, David Font, i el del PSC, Joan Torra, s'han acusat mútuament de mentiders.
Font no ha defraudat, com s'esperava. Per la seva banda, el candidat del PSC, Joan Torra, ha demostrat dominar a la perfecció totes les qüestions de Gironella.  Ha estat la sorpresa de la nit. Si els gironellencs esperaven veure un Font triomfant, no ha estat així. Un Torra disposat a entregar-ho tot en el debat electoral li ha parat els peus. És un signe de remuntada? És complicat. El debat d'avui era més dinàmic i àgil que el celebrat a Berga. El fet, que només haguessin tres candidats -a diferència del de Berga, que n'hi havia vuit- ha propiciat que el debat fos més potable. Els polítics anaven preparats i sabien a on volien anar a parar, a diferència que els de la capital comarcal. Gairebé ha estat un cara a cara entre Font i Torra. Anem per pams i posem notes als candidats.

Política de proximitat des d'ara i fins el 2020
Sap que controla la situació, que pot portar CiU a ser la força política més votada, com en l'època de Bertran. Si a nivell català Artur Mas ha reiterat en moltes ocasions que CiU ha passat una travessia pel desert en els vuit anys d'oposició, a Gironella els convergents estaven perduts a l'espai sideral. I encara que al poble hi ha molta gent que es pensa que ha arribat l'hora d'aterrar, la veritat és que fa un any encara estaven navegant sense un rumb clar. En el debat d'avui, Font ha mostrat l'actitud de sempre però no ho ha tingut gens fàcil i hi hagut qüestions que no ha pogut contestar. Font ha volgut posar èmfasi en el fet que presenta un projecte de futur per començar una transformació de la vila que ha de durar fins el 2020. Uns eixos que es regeixen amb els criteris de la proximitat i la participació ciutadana. "L'ajuntament som els cinc mil gironellencs", ha afirmat.
Font ha defensat el govern dels darrers quatre anys. Ha començat molt bé i amb superioritat argumental, tot i que Torra en el transcurs del debat l'ha acabat avançant per poc. De fet, s'ha avaluat la política gironellenca dels darrers vuit anys. Quan Torra ha volgut atribuir els èxits de la Gironella actual al mandat 2003-2007 (quan governaven ERC i PSC), Font li ha recordat que la majoria d'obres s'han fet a partir del 2008, amb licitació del pla d'obres i serveis, quan Torra ja tornava a estar a l'oposició. Pel què fa l'escola de Gironella, ha remarcat que tornar a parlar d'ubicar-la en un indret nou seria "anar endarrere, com els crancs".
Font s'ha mostrat com és ell, un jove dinàmic que vol modernitzar Gironella. Però només ha estat la seva actitud; en quan a projectes, no n'hi hagut cap d'estrella. La joventut de Font és un factor que moltes persones opinen que és positiu, i ell l'ha associat avui amb les sigles que representa. "Les iniciatives de la joventut valen tan com l'experiència dels grans" ha destacat per rematar el debat.  Ha defensat la seva acció de govern i ha sabut contestar les propostes inviables de la resta de partits. Font també ha aconseguit per un moment mostrar Torra com a un personatge que es confon, quan el candidat socialista li ha atribuït propostes que no eren de CiU.

Creant dubtes sobre CiU
Ha estat la sorpresa. Joan Torra segurament no s'ha tret de sobre la imatge d'un polític del passat per haver-se presentat cinc vegades a les eleccions, comptant les presents. Però ha fet una demostració de retòrica i els seus principals arguments no han trobat una rèplica que els tombessin. Cada paraula de Torra anava destinada a aplanar una ombra sobre David Font. Ho ha dit des del principi, quan ha afirmat que la gestió de l'ajuntament ha estat molt dolenta en el darrer any (el temps que ha governat el jove convergent). Algunes de les seves crítiques han estat contestades amb facilitat, però els principals arguments no. Torra ha afirmat que "es paguen els proveïdors al dia perquè Font ha fet uns crèdits encoberts que en realitat han servit per pagar factures anteriors". Ha estat quan s'han acusat de mentiders. "Endossaments d'una colla de factures perquè un determinat proveïdor cobri abans", comentava Torra. Font ha hagut de reconèixer que no es paguen els proveïdors del pressupost ordinari cronològicament, i això ha comportat que el líder del PSC hagi pogut afirmar que "Font prioritza el pagament de qui li sembla", sense que l'actual alcalde hagi contestat.
Torra ha tingut una altra oportunitat de titllar a Font "d'opac". El candidat socialista ha demanat en la discussió per què no se li passen les actes de la comissió de govern des que el jove de CiU és alcalde, i no ha obtingut resposta. També ha atiat contra Font quan el convergent ha dit que el pressupost del consistori era positiu i Torra li ha recordat que no estava comptant el dèficit i per tant té en realitat "els números són vermells".  
El líder del PSC ha demostrat dominar totes les qüestions de Gironella al detall i ha fet avui un exercici de retòrica molt important, sobretot en el tram final. A part, en la seva última intervenció ha afirmat que la seva única aspiració és Gironella i que centrarà els seus esforços en la política municipal. No ho ha dit clarament, però feia referència a la possibilitat de que Font vulgui escalar en la vida política.

ERC, canvi de cicle
L'ERC de Ramon Costa ja ha desaparegut. L'empresari local Joan Pujols, que encapçala la llista republicana a La perla, no ha estat a l'alçada del seu predecessor. Tenia coses a dir i fins i tot ha donat la idea per la qual treballarà: "Una Gironella moderna". El tram final del debat ha parlat d'ell. Vol que els electors confiïn en la seva persona i en aquest punt de modèstia... n'ha tingut més aviat poca: "Ara es començaran a fer les coses com Déu mana. Durant tota la vida he tingut una empresa i he format a molta gent que tenen empreses particulars. I la comarca n'està plena. Sóc l'únic que he fet  una mar d'empresaris entre Berga, Avià, Olvan i Gironella". Deunidó la colla d'emprenedors que podrien haver al municipi si governés Pujols. Però que això passi ja no és política ficció, sinó una novel·la fantàstica digne d'El Senyor dels anells. El to emprat per Pujols no convida a la modernització de la que feia gala. 

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Torra, ets el millor i amb diferència. El dia 22 espero que tot Gironella et voti. Només hi ha una solució o votar Torra o votar Torra.
Que tinguis sort crack!

Joan ha dit...

El Torra encara no ha après, fent ja vint anys que es presenta, que Gironella no el vol? Si ell és el millor, que Algú ens agafi confessats.