25 de febr. 2011

Les disputes dels independentistes fan malbé el sender cap a un estat propi

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) anunciarà ens els propers dies si finalment es presenta a les municipals de Berga. Tot sembla apuntar que formaran una llista per concórrer a la contesa electoral. Després d'aconseguir 968 vots en les eleccions del Parlament de Catalunya, i situar-se d'aquesta manera com a tercera força més votada a la capital berguedana, se senten prou forts per obtenir uns bons resultats en la propera cita amb les urnes. Tot i que si finalment es presenten, el sector independentista estarà més dividit que mai. Els dirigents de Solidaritat saben que és impossible obtenir el nombre de paperetes que van assolir al novembre del 2010. Llavors van aglutinar una quantitat de vots important provinent de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Electors que en les municipals del 2007 van convertir la CUP com a partit revelació a Berga.
Si les noticies que circulen es confirmen i SI es presenta, els electors independentistes s'ho hauran de pensar bé a l'hora d'anar a votar. Hauran d'escollir entre Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) -que encara no ha manifestat públicament que es presenta, però tothom espera que faci una llista-, la CUP i la formació de Joan Laporta. El vot independentista es dividirà en tres blocs en un moment en què, segons indiquen estudis sociològics, la temperatura de la febre independentista està més alta que mai. Si només es presentés una formació política independentista a Berga, us imagineu la quantitat de vots que aconseguiria? Segurament més que en els millors moments d'ERC, quan era l'únic partit que concorria amb aquest objectiu polític.
Potser hi ha més partits independentistes perquè cada cop hi ha més persones que se circumscriuen dins d'aquests sectors. I com més gent hi ha, menys possibilitats d'arribar a consensos. Però està clar que aquests partits, si volen veure un estat català, hauran de confluir algun dia i apostar per un projecte polític. Part del camí l'hauran de recórrer junts. Més enllà de les paraules maques, de semblar més o menys radicals, de pronunciar frases buides de continguts per quedar bé amb l'electorat i ser populista... Molt més enllà, hi ha el debat real de les idees, els projectes seriosos que defineixen una ruta, la gent que sap que les utopies no es fan realitat només repetint eslògans sinó raonant... que tota meta requereix esforç i sacrifici. Els independentistes a Berga ho tindran molt difícil a l'hora de decidir-se.